3

Kesä

Opiskelijat

Kankaanpään taidekoulu täyttää 50 vuotta

Kankaanpään 50 vuotta täyttävästä, maineikkaasta taidekoulusta on kirjoitettu historiikki Vuosikymmenten muovailema taidekoulu.

Kuvataidekoulutusta Kankaanpäässä 1965–2015. Historiikin on kirjoittanut Johanna Frigård. Historiikki luotaa taidekoulun vuosikymmenet ideasta ja lennokkaasta liikkeellelähdöstä monien taistelujen kautta nykyhetkeen, jossa uudet hakijat ovat juuri jännittäneet pääsykokeissa.
 
– Taidekoulu on niin keskeisellä tavalla vaikuttanut Kankaanpään vaiheissa ja omiin mielikuviin kaupungista, että tarkempi tutustuminen vaiheisiin alkoi kiinnostaa, kertoo Johanna Frigård.
 
– Päällimmäinen vaikutelmani taidekoulun vaiheista on kuva taiteelle omistautuneista ja sinnikkäistä ihmisistä, jotka ovat jaksaneet tukea ja rakentaa taidekoulua moninaisista vastoinkäymisistä huolimatta. Sitä täytyy ihailla – ja kiittää. Viimeaikaiset koettelemukset ovat olleet uuvuttavia, mutta perusvireenä kuitenkin on usko taidekoulun tarpeellisuuteen ja laadukkuuteen. Se antaa voimia, katse on tulevaan historiikista huolimatta, sanoo Frigård.
 
Kuopiossa asuva Frigård on lähtöisin Kankaanpäästä. Hän sai historiikin kirjoittamiseen apurahan Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan maakuntarahastosta.

Tänä kesänä aion..